Profylaxe

‘Gezond begint in de mond. ’Het gebit voorziet niet enkel in een mooie uitstraling, maar is ook bepalend voor kauw- en spraakmogelijkheden. Daarmee is het gebit van grote invloed op het welzijn en welbehagen. Het belangrijkste doel van profylaxe is het zo lang mogelijk gezond houden van uw natuurlijke gebit.

Middels profylaxe wordt er toegewerkt naar een mondholte die gehele vrij is van tandplak. Daardoor wordt het ontstaan van gaatjes en parodontitis gereduceerd. Een goede mondhygiëne speelt hierin een essentiële rol. Daartoe dient de gebits- en mondreiniging die onder de persoonlijke verzorging valt, te worden aangevuld met professionele reiniging van de mondholte door de tandarts, profylaxe-assistent(e) of mondhygiënist(e).

Jong geleerd, is oud gedaan

Poetsinstructies en voorlichting over gezonde voeding vormen de basis van het profylaxeprogramma voor kinderen. Daarnaast zijn er aanvullende maatregelen om gaatjes in een kindergebit (6 – 18 jaar) te voorkomen. Zo is het mogelijk de groefjes van de kauwvlakken van de kiezen te verzegelen. Deze diepe groeven zijn een broeinest van bacteriën die gaatjes veroorzaken. Door deze groeven grondig te reinigen, drogen en vullen met een dun laagje kunststof dat aan de tand hecht, wordt gaatjesvorming voorkomen. Daarnaast resulteert het regelmatig toevoegen van kleine hoeveelheden fluoride aan het drinkwater of voedingsmiddelen (zoals keukenzout of koemelk) in een harder en zuurbestendiger glazuur.

Professionele gebitsreiniging

Professionele gebitsreiniging gaat verder dan enkel een goede persoonlijke mondhygiëne. In Dental Center Gangelt voorziet daarin met de benodigde instrumenten, technieken en kundige en ervaren medewerkers. Tijdens een professionele gebitsreiniging wordt hardnekkige tandplak met zorg van de tandoppervlaktes verwijderd. Door aansluitend het tandglazuur te polijsten, krijgen tandplak en tandsteen geen kans. Zo geniet u nog betere bescherming tegen gaatjes en parodontitis.

Langdurige bescherming

Regelmatige professionele reiniging behoedt kostbare protheses, kronen, bruggen en implantaten voor schade. De gewenste frequentie van dergelijke reinigingsbehandelingen verschilt per persoon en wordt door de tandarts of mondhygiënist vastgesteld.